Zestawy
zadań z matematyki I Godzina
wychowawcza I Problem
narkotyków w szkole I Konkursy
Ciekawe linki I Karta osiągnięć ucznia - ocena
opisowa I Scenariusze zajęć I
Osnowa lekcji gimnastyki korekcyjnej
I Scenariusz "Dnia Matki" I
Problem edukacyjny I Program
edukacji regionalnej I Program edukacji
zdrowotnej I Scenariusze uroczystości
I Żywioły - scenariusze zajęć I
Konkurs
ortograficzny dla kl. III I Scenariusz
międzyklasowgo turnieju I Ocena opisowa - kl. II I
Ocena opisowa - kl. III I Testy z chemii
I Turniej - Woda źródłem życia I
Scenariusz
przedstawienia kukiełkowego I Scenariusz - Nasza Europa
I Artykuł - Nauczanie zintegrowane
Testy z chemii
Rozdział: Substancje chemiczne i ich przemiany.
1.Tenek węgla jest:
a) mieszaniną pierwiastków
b) pierwiastkiem chemicznym
c) związkiem chemicznym
d) mieszaniną związków chemicznych
2. Topnienie parafiny jest:
a) procesem chemicznym
b) procesem fizycznym
c) procesem biologicznym
d) odpowiedzi b i c są prawdziwe
3.Wodę i cukier po ich wymieszaniu można rozdzielić poprzez:
a) sączenie
b) destylację
c) dekantację
d) dyfuzję
4. Powietrze atmosferyczne jest:
a) mieszaniną pierwiastków
i związków chemicznych
b) mieszaniną pierwiastków chemicznych
c) mieszaniną związków chemicznych
d) związkiem chemicznym
5. Składnikiem powietrza niezbędnym do palenia i oddychania jest:
a) azot
b) tlen
c) dwutlenek węgla
d) argon
6. Która reakcja jest reakcją syntezy:
a) tlenek azotu→ tlen+ azot
b) tlenek żelaza+ wodór→ żelazo+ woda
c) chlorek miedzi→ miedź + chlor
d) cynk + tlen→ tlenek cynku
7. Tląca się substancja włożona do cylindra z tlenem:
a) gaśnie
b) rozpala się mocniej
c) tli się dalej
d) gaśnie dopiero po chwili
8. Dwutlenek węgla jest gazem:
a) lżejszym od powietrza
b) o takiej samej gęstości jak powietrze
c) trzy razy cięższym od powietrza
d) półtora razy cięższy od powietrza
9. Za efekt cieplarniany odpowiedzialny jest wzrost stężenia:
a) dwutlenku węgla
b) tlenku węgla
c) wodoru
d) dwutlenku siarki
10. Reakcją analizy jest reakcja:
a) wodór + tlen→ woda
b) wodór + tlenek miedzi→ miedź + woda
c) woda→ wodór + tlen
d) wodór + azot→ amoniak
11.Reakcją wymiany jest reakcja:
a) sód + tlen→ tlenek sodu
b) tlenek ołowiu +węgiel→ dwutlenek węgla + ołów
c) tlenek ołowiu→ ołów + tlen
d) azot + tlen→ tlenek azotu
12. Zapalona zapałka wrzucona do cylindra z tlenem:
a) gaśnie
b) pali się tak samo
c) mocno się rozpala
d) powoduje wybuch
13. Podczas reakcji metali z kwasami powstaje:
a) tlen
b) dwutlenek węgla
c) tlenek węgla
d) wodór
14. Wodór jest gazem:
a) dwa razy cięższym od powietrza
b) o takiej samej gęstości jak powietrze
c) dwa razy lżejszym od powietrza
d) około 14 razy lżejszym od powietrza
15.Reduktorem w reakcji : tlenek miedzi + wodór→ woda + miedź
jest:
a) tlenek miedzi
b) wodór
c) woda
d) miedź
16. Utleniaczem w powyższej reakcji jest:
a) miedź
b) woda
c) wodór
d) tlenek miedzi
17.Lekko szczypiący kwaśny smak ma:
a) tlen
b) wodór
c) dwutlenek węgla
d) hel
18. Gazem, który wybucha po przyłożeniu zapalonej zapałki jest:
a) wodór
b) tlen
c) dwutlenek węgla
d) tlenek węgla
19. Mętnienie wody wapiennej powoduje:
a) tlen
b) wodór
c) argon
d) dwutlenek węgla
20. Tlenki azotu, tlenki siarki powodują powstanie:
a) efektu cieplarnianego
b) kwaśnych deszczy
c) dziury ozonowej
d) smogu
Rozdział: Atom i cząsteczka.
1. Składnikami jądra atomowego
są:
a) protony i elektrony
b) elektrony i neutrony
c) protony i neutrony
d) protony, elektrony i neutrony
2. Liczba atomowa to liczba zawartych w atomie:
a) protonów
b) neutronów
c) protonów i neutronów
d) protonów i elektronów
3. Średnice atomów podaje się w:
a) milimetrach
b) centymetrach
c) nanometrach
d) mikrometrach
4.Pierwsza powłoka elektronowa zawiera maksymalnie:
a) 2 elektrony
b) 4 elektrony
c) 8 elektronów
d) 16 elektronów
5. Osiem trójatomowych cząsteczek azotu przedstawia zapis:
a) 8 N
b) 8 N3
c) 3 N8
d) 3 N
6. Wzór sumaryczny tlenku azotu (V ) przedstawia wzór :
a) N5O2
b) NO5
c) N5O
d) N2O5
7. Wzór sumaryczny tlenku siarki (VI ) przedstawia wzór:
a)
SO3
b)
SO6
c)
S2O6
d)
S6O2
8. W układzie
okresowym wyróżniamy:
a) 7 grup i 18 okresów
b) 7 grup i 7 okresów
c) 8 grup i 8 okresów
d) 18 grup i 7 okresów
9. Ilość powłok, jaką posiada dany atom pierwiastka równa jest:
a) numerowi okresu
b) numerowi grupy
c) liczbie atomowej
d) ilości neutronów
10. Osiem cząsteczek Na3PO4 zawiera:
a) 3 atomy sodu, 1 atom fosforu, 4 atomy tlenu
b) 24 atomy sodu, 8 atomów fosforu, 32 atomy tlenu
c) 8 atomów sodu, 8 atomów fosforu, 8 atomów tlenu
d) 24 atomy sodu, 32 atomy fosforu, 32 atomy tlenu
11. Pięć cząsteczek tlenku fosforu (V) zawiera:
a) 10 atomów fosforu, 15 atomów tlenu
b) 5 atomów fosforu, 15 atomów tlenu
c) 5 atomów fosforu, 25 atomów tlenu
d) 10 atomów fosforu, 25 atomów tlenu
12.Wskaż poprawne rozmieszczenie elektronów w atomie siarki o liczbie
atomowej 16
a)
K-2, L-8, M-6
b)
K-2, L-10, M-4
c)
K-4, L-8, M-4
d)
K-2, L-4, M-10
13. Poprawne rozmieszczenie elektronów w atomie neonu liczbie atomowej 10 przedstawia:
a) K-2, L-6, M-2
b) K-2, L-8
c) K-2, L-2, M-6
d)K-4, L-4, M-2
14. Atom bromu o liczbie atomowej 35 i liczbie masowej 80 zawiera:
a)
35p, 35e, 45n
b)
80p, 80e, 45n
c)
35p, 35e, 80n
d) 35p, 45e, 45n
15.Stosunek masowy azotu do tlenu w cząsteczce N2O5
wynosi:
a) 7:16
b) 7:20
c) 4:7
d) 3:5
16. Powstawanie tlenku magnezu przedstawia reakcja
a) Mg + O → MgO
b) Mg + O2 → MgO2
c) 2 Mg + O2 → 2 MgO
d) 2 Mg + O → MgO
17. W przyrodzie w postaci cząsteczek dwuatomowych występuje:
a) magnez i tlen
b) siarka i tlen
c) siarka i wodór
d) tlen i wodór
18. W przyrodzie występuje najwięcej izotopu wodoru o nazwie:
a) prot
b) deuter
c) tryt
d) ozon
19. Obliczając ilość gram produktu, jaka powstaje w reakcji korzystamy z:
a) prawa okresowości
b) prawa stałości składu
c) prawa zachowania masy
d) odpowiedzi b i c są prawdziwe
20. Powstawanie tlenku glinu przedstawia poprawnie reakcja:
a) Al. + O → AlO
b) 4 Al + 3 O2 → 2 Al2O3
c) 4 Al. + O2 → 2 Al2O
d) 2 Al + O3 → Al2O3
Rozdział: Woda. Roztwory wodne.
1. Najwięcej wody zawiera:
a) atmosfera
b) litosfera
c) biosfera
d) hydrosfera
2. Rozpuszczalność ciał stałych w wodzie:
a) wzrasta wraz ze wzrostem temperatury
b) maleje wraz ze wzrostem temperatury
c) nie zależy od temperatury
d) zależy od stopnia rozdrobnienia substancji
3. Szybkość rozpuszczania cukru w herbacie zależy od:
a) wielkości kryształków cukru
b) temperatury herbaty
c) wielkości szklanki
d) odpowiedzi a i b są prawdziwe
4. Za pomocą naszego wzroku dostrzegamy składniki:
a) roztworów właściwych
b) zawiesin
c) roztworów koloidalnych
d) żeli
5. Rozpuszczalność gazów w wodzie :
a) rośnie wraz ze wzrostem temperatury
b) maleje wraz ze wzrostem temperatury
c) maleje ze wzrostem ciśnienia
d) żadna z odpowiedzi nie jest poprawna
6. Jeżeli w 420 gramach wody rozpuścimy 80 gram cukru stężenie wynosi:
a) 10 %
b) 5 %
c) 16 %
d) 22 %
7. W 400 g roztworu o stężeniu 18 % znajduje się:
a) 18 g substancji
b) 72 g substancji
c) 382 g substancji
d) 328 g substancji
8. 250 gram roztworu o stężeniu 20 % zawiera:
a) 50 g wody
b) 25 g wody
c) 200 g wody
d) 150 g wody
9. Jeżeli do 400 g roztworu 12 % dodamy 80 g wody to stężenie wyniesie:
a) 10 %
b) 15 %
c) 8 %
d) 20 %
10. Jeżeli rozpuszczalność substancji wynosi 120 g to stężenie roztworu
wynosi:
a) około 20 %
b) 15 %
c) około 54,5 %
d) 40 %
11.Jeżeli rozpuszczalność pewnej substancji wynosi 80 g to w 250 g wody rozpuści się jej:
a) 160 g
b) 200 g
c) 100 g
d) 120 g
12. Największe rozmiary mają cząsteczki:
a) zawiesin
b) roztworów właściwych
c) roztworów koloidalnych
d) odpowiedź b i c jest prawdziwa
14. Substancją rozpuszczoną mogą być:
a) ciała stałe
b) ciecze
c) gazy
d) każda z odpowiedzi jest prawdziwa
15. Stężenie roztworu można zwiększyć poprzez:
a) dodanie wody
b) odparowanie wody
c) dodanie roztworu o mniejszym stężeniu
d) krystalizację substancji rozpuszczonej
16. Dosypanie substancji do roztworu:
a) zwiększa stężenie
b) zmniejsza stężenie
c) nie wpływa na zmianę stężenia
d) powoduje zmianę ilości rozpuszczalnika
Rozdział: Kwasy, zasady, sole.
1. Który podpunkt zawiera tylko
elektrolity:
a) tlenek magnezu, gliceryna
b) kwas solny, zasada sodowa
c) kwas siarkowy, tlenek wapnia
d) zasada potasowa, cukier
2. W roztworze którego związku fenoloftaleina zabarwi się na malinowo:
a) kwasu solnego
b) nafty
c) alkoholu
d) zasady sodowej
3. Po wylaniu którego kwasu na białko przyjmuje ono żółte zabarwienie:
a) azotowego
b) solnego
c) siarkowego
d) fosforowego
4. Kwasy to związki chemiczne, które podczas dysocjacji elektrolitycznej
rozpadają się na:
a) kationy metali i aniony reszt kwasowych
b) kationy wodoru i aniony reszt kwasowych
c) kationy metali i aniony wodorotlenowe
d) kationy wodoru i aniony wodorotlenkowe
5. Ile jonów powstaje podczas dysocjacji siarczanu(VI) glinu:
a) dwa
b) pięć
c) siedem
d) cztery
6. Dysocjację azotanu(V) żelaza(III) przedstawia równanie:
a) FeNO3→ Fe3++ NO3−
b) Fe(NO3)3→ Fe3+ + 3NO3−
c) Fe(NO3)3→ Fe+ + 3NO3−
d) FeNO3→ Fe+ + NO3−
7.Wzór sumaryczny fosforanu(V) wapnia przedstawia wzór:
a) Ca2(PO4)3
b) CaPO4
c) Ca3(PO4)3
d)Ca2PO4
8. Dlaczego kwasy należy wlewać do wody, a nie wodę do kwasu:
a) ponieważ mają gęstość większą od wody
b) ponieważ mają gęstość mniejszą od wody
c) ponieważ słabo się w niej rozpuszczają
d) ponieważ wpływa to na rozpuszczalność
9. Wodorotlenek trójwartościowego metalu zawiera:
a) 1 grupę OH
b) 2 grupy OH
c) 3 grupy OH
d) 4 grupy OH
10. Do sporządzania zaprawy murarskiej służy wodorotlenek:
a) magnezu
b) sodu
c) potasu
d) wapnia
11. W roztworze o odczynie kwaśnym
znajduje się nadmiar:
a) kationów wodorowych
b) kationów metali
c) anionów wodorotlenowych
d) anionów reszt kwasowych
12. Wzór sumaryczny węglanu ołowiu(IV) przedstawia wzór:
a) PbCO3
b) Pb(CO3)4
c) Pb(CO3)2
d) Pb2(CO3)4
13. Dysocjację siarczanu(VI) glinu przedstawia równanie reakcji:
a) AlSO4→ Al3++ SO42─
b) Al2(SO4)3→ 2Al3+
+ 3SO42−
c) Al3(SO4)2→ 3Al3+
+ 2SO42−
d) Al(SO4)2→ Al2+ + 2SO43−
13. Sole podczas dysocjacji elektrolitycznej rozpadają się na:
a) kationy wodorowe i aniony reszt kwasowych
b) kationy wodorowe i aniony wodorotlenowe
c) kationy metali i aniony reszt kwasowych
d) kationy metali i aniony wodorotlenowe
14. Sole można otrzymać podczas reakcji:
a) metali z tlenem
b) metali z zasadami
c) tlenków metali z wodorem
d) metali z kwasami
15. Uczeń wlał oranż metylowy do roztworu. Roztwór przyjął czerwone
zabarwienie. Jego pH jest:
a) mniejsze od 7
b) równe 7
c) większe od 7
d) równe 14
16.Które z równań reakcji poprawnie
przedstawia otrzymywanie siarczanu(VI) żelaza(III):
a) Fe2O3 + H2SO4→
FeSO4 + H2O
b) FeO + H2SO4→ FeSO4 +
H2O
c) 2 FeO + 3H2SO4→ Fe2(SO4)3
+3 H2O
d) Fe2O3 + 3H2SO4→
Fe2(SO4)3 +3H2O
17. Bezwodnikiem kwasu siarkowego (VI) jest:
a)
SO
b)
SO3
c)
SO2
d)
S2O3
18. W skład kwaśnych
deszczów wchodzą najczęściej:
a) kwas węglowy i siarkowy
b) kwas solny i siarkowy
c) kwas solny i fosforowy
d) kwas siarkowodorowy i fosforowy
19. W soku żołądkowym wszystkich ssaków występuje kwas:
a) siarkowy
b) azotowy
c) solny
d) fosforowy
20. Reakcjami zobojętnienia nazywamy reakcje:
a) metali z niemetalami
b) zasad z kwasami
c) metali z kwasami
d) soli z kwasami
Rozdział: Tworzywa pochodzenia mineralnego.
1. Do skał wapiennych należą:
a) kreda i jaspis
b) kreda i margle
c) marmury i kwarc
d) marmury i tygrysie oko
2. Reakcją charakterystyczną służącą do wykrywania węglanów jest
reakcja:
a) z kwasem siarkowym
b) z kwasem azotowym
c) z kwasem solnym
d) z zasadą sodową
3. Brąz jest stopem:
a) miedzi i cynku
b) miedzi i cyny
c) miedzi i glinu
d) żelaza z węglem
4. Podstawowymi surowcami do produkcji szkła są:
a) piasek kwarcowy i soda
b) piasek kwarcowy i glinokrzemiany
c) wapienie
d) krzemiany
5. Szkło zaliczamy do ciał:
a) krystalicznych
b) żrących
c) bezpostaciowych
d) higroskopijnych
6. Która z odpowiedzi zawiera tylko metale lekkie:
a) potas, sód, magnez
b) potas, glin, żelazo
c) złoto, srebro, platyna
d) ołów, wapń, sód
7. Zadaniem topników w procesie wielkopiecowym jest:
a) stopienie wszystkich składników
b) redukcja tlenków żelaza
c) usunięcie niepotrzebnych domieszek
d) podwyższenie temperatury wytopu
8. Powstawanie wapna palonego przedstawia reakcja:
a)
CaO + H2O→ Ca(OH)2
b) 2Ca + O2→ 2CaO
c) CaO + 2HCl→ CaCl2 + H2O
d) CaCO3→ CaO + CO2
9. Do metalowego kubka i szklanki o takich samych rozmiarach wlano taką
samą ilość gorącej wody. Ostygnie szybciej :
a) w kubku, ponieważ metal jest dobrym przewodnikiem
b) w kubku, ponieważ metal jest dobrym izolatorem
c) w szklance, ponieważ szkło jest izolatorem
d) w szklance, ponieważ szkło jest przewodnikiem
10. Stal jest często używanym stopem. Składnikami jej są:
a) glin i miedź
b) żelazo i węgiel
c) miedź i cynk
d) żelazo i miedź
11. Rozkładowi uległo 150g węglanu wapnia. W wyniku tego rozkładu
wapna palonego otrzymano:
a) 120g
b) 150g
c) 100g
d) 125g
12. Krzem to pierwiastek używany także w elektronice. Zaliczany on jest do:
a) izolatorów
b) przewodników
c) nadprzewodników
d) półprzewodników
13. Twardnienie zaprawy murarskiej opisuje reakcja:
a)
CaO + H2O→ Ca(OH)2
b) CaO + H2CO3→ CaCO3 +
H2O
c) Ca(OH)2 + CO2→ CaCO3
+ H2O
d) 2Ca + O2→ 2CaO
14. Wskaż szereg zawierający tylko metale szlachetne:
a) złoto, srebro, platyna
b) miedź, złoto, żelazo
c) platyna, rtęć, ołów
d) srebro, cynk, cyna
15. Wzór sumaryczny gipsu krystalicznego przedstawia wzór:
a) CaSO4
b) CaCO3
c) CaSO4∙ 2H2O
d) CuSO4
16. Metale nie zawierające domieszek innych pierwiastków otrzymujemy:
a) metodą hutniczą
b) podczas hydrolizy soli
c) podczas reakcji dysocjacji
d) metodą elektrolizy roztworów wodnych
Rozdział: Węgiel i jego związki.
1. Węglem kopalnym zawierającym
najwięcej procent pierwiastka węgla jest:
a) torf
b) antracyt
c) węgiel kamienny
d) węgiel brunatny
2. Diament to jedna z odmian alotropowych węgla. Uważa się, że diament:
a) dobrze przewodzi prąd elektryczny i ciepło
b) słabo przewodzi prąd elektryczny i ciepło
c) dobrze przewodzi prąd elektryczny, źle przewodzi ciepło
d) słabo przewodzi prąd elektryczny, dobrze przewodzi ciepło
3. Wskaż, który szereg zawiera węglowodory
należące do szeregu homologicznego metanu:
a)
C2H4, C4 H10,
C 5H12
b)
C3 H8, C5H12, C7H16
c)
CH4, C3H6, C5H12
d)
C2H2, C3H8, C5H10
4. Nafta to
jeden z produktów destylacji frakcyjnej ropy naftowej. Wydziela się ona w następującym
przedziale temperatur:
a) 100oC – 300oC
b) 150oC – 250oC
c) 200o – 400oC
d) poniżej 100oC
5. Reakcji polimeryzacji mogą ulegać:
a) eten i etyn
b) etan i eten
c) etan i etyn
d) propan i propan
6. Reakcja propanu z chlorem
to reakcja:
a) przyłączania
b) polimeryzacji
c) podstawiania
d) polikondensacji
7. Wzór strukturalny propanu przedstawia:
a)
H H
H
b)
H H
H
│ │ │ │ │ │
H ─C─C─ C ─ H H─C ─ C ═ C ─ H
│ │ │ │
H H H H
c) H d) H H
│ │ │
H ─ C ─ H H ─C ─C ─ H
│ │ │
H H H
8. Nadmanganian potasu odbarwi się
pod wpływem :
a) etanu
b) propanu
c) butanu
d) etenu
9. Acetylen powstaje w wyniku reakcji:
a) ogrzewania folii polietylenowej
b) polimeryzacji etylenu
c) karbidu z wodą
d) rozkładu wapieni
10. Buten należy do grupy węglowodorów nazywanej:
a) alkenami
b) alkanami
c) alkinami
d) alkadienami
11. W wyniku reakcji całkowitego spalania 48g metanu otrzymano:
a) 100g dwutlenku węgla
b) 132g dwutlenku węgla
c) 100g tlenku węgla
d) 50g tlenku węgla
12. Produktem powstałym w wyniku reakcji polimeryzacji etenu jest:
a) polipropylen
b) polichlorkek winylu
c) polistyren
d) polietylen
13. Największą ilość
benzyny otrzymuje się w wyniku:
a) krakingu termicznego
b) destylacji frakcyjnej
c) suchej destylacji węgla
d) polimeryzacji etenu
14. W pewnej odmianie alotropowej węgla atomy ułożone są w ten sposób, że
tworzą strukturę piłki. Odmianą tą jest:
a) grafit
b) diament
c) fulleren C60
d) antracyt
15. W wyniku półspalania etanu powstaje:
a) tlenek węgla i woda
b) dwutlenek węgla i woda
c) węgiel i woda
d) sadza
16. Alkiny to węglowodory posiadające między atomami węgla:
a) tylko wiązania pojedyncze
b) tylko wiązania podwójne
c) jedno wiązanie podwójne
d) jedno wiązanie potrójne
Rozdział: Pochodne węglowodorów.
1. Który z alkoholi jest
alkoholem wielowodorotlenowym:
a) metanol
b) propanol
c) butanol
d) gliceryna
2. Związki zbudowane z grupy węglowodorowej i grupy wodorotlenowej to:
a) kwasy karboksylowe
b) alkohole
c) estry
d) aminy
3. Produktami półspalania alkoholi są:
a) węgiel i woda
b) dwutlenek węgla i woda
c) tlenek węgla i woda
d) węgiel i dwutlenek węgla
4. W wyniku fermentacji alkoholowej otrzymujemy:
a) alkohol metylowy
b) alkohol etylowy
c) glicerynę
d) glikol
5. Nazwa systematyczna związku o wzorze C4H9COOH to:
a) kwas pentanowy
b) butanol
c) butyloamina
d) kwas butanowy
6. Rozpuszczalność kwasów karboksylowych w wodzie zależy od długości łańcucha
węglowego. Kwasem nierozpuszczalnym w wodzie jest:
a) kwas mrówkowy
b) kwas octowy
c) kwas mlekowy
d) kwas oleinowy
7. Produktami reakcji wyższych kwasów karboksylowych z zasadami są:
a) tłuszcze
b) mydła
c) aminokwasy
d) białka
8. Maślan butylu to związek chemiczny o wzorze:
a)
HCOOC4H9
b)
C4H9COOC3H7
c)
C3H7COOC4H9
d) CH3COOC3H7
9. Produktem reakcji kwasu
octowego z alkoholem etylowym jest związek o wzorze:
a) CH3COOC3H7
b) HCOOCH3
c) HCOOC2H5
d) CH3COOC2H5
10. Wskaż, który z przedstawionych kwasów jest związkiem nienasyconym:
a) kwas stearynowy
b) kwas oleinowy
c) kwas masłowy
d) kwas mrówkowy
11. Aminy to pochodne węglowodorów zawierające grupę:
a)
–NH2
b)
–COOH
c)
–OH
d) –COOR
12. Pochodnymi węglowodorów, które najczęściej mają ładne zapachy są:
a) alkohole
b) aminy
c) kwasy karboksylowe
d) estry
13. Związek o wzorze C17H35COONa to:
a) oleinian sodu
b) maślan sodu
c) stearynian sodu
d) palmitynian sodu
14. Katalizatorem najczęściej używanym w reakcjach estryfikacji jest:
a) kwas siarkowy(VI)
b) zasada sodowa
c) kwas solny
d) zasada potasowa
15. Związek o wzorze C5H11NH2 to:
a) pentanol
b) kwas pentanowy
c) propyloamina
d) pentyloamina
16. Podczas kwaśnienia kapusty, ogórków powstaje pewien kwas. Jest to:
a) kwas octowy
b) kwas mlekowy
c) kwas mrówkowy
d) kwas solny
17. Pochodnymi węglowodorów o odczynie zasadowym są:
a) alkohole
b) aminy
c) aminokwasy
d) estry
18. Wyższe kwasy karboksylowe:
a) reagują z zasadami, nie ulegają dysocjacji
elektrolitycznej
b) reagują z zasadami, ulegają dysocjacji elektrolitycznej
c) nie reagują z zasadami, reagują z metalami
d) nie reagują z metalami, reagują z wodą
Rozdział: Związki chemiczne w żywieniu.
1. Pierwiastkami będącymi składnikami
prawie wszystkich pokarmów są:
a) azot, fosfor, potas
b) węgiel, wodór, tlen
c) siarka, żelazo, chrom
d)
sód, magnez, tlen
2. Tłuszcze to
mieszaniny estrów:
a) wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny
b) niższych kwasów karboksylowych i gliceryny
c) kwasów karboksylowych i etanolu
d) kwasów karboksylowych i metanolu
3. Próbą pozwalającą wykryć glukozę jest:
a) próba akroleinowa
b) reakcja biuretowa
c) reakcja ksantoproteinowa
d) próba Trommera
4. Składnikami energetycznymi naszych pokarmów są:
a) białka i tłuszcze
b) cukry i tłuszcze
c) białka i cukry
d) witaminy i białka
5. Do cukrów prostych zaliczamy:
a) sacharozę i laktozę
b) skrobię i celulozę
c) glukozę i fruktozę
d) maltozę
6. Wskaż szereg zawierający tylko produkty żywnościowe bogate w cukry
a) jabłka, ziemniaki, ryż, mąka
b) pieczeń, wędlina, jajko
c) ser biały, ryba, mleko
d) smalec, masło, ser topiony
7. Jedną z ważnych dla naszego organizmu witamin jest witamina C. Do produktów
zawierających większe ilości tej witaminy należą:
a) zboża, masło, mleko
b) jajka, ser, wątroba
c) tran, sałata, drożdże
d) papryka, pomidory, głóg
8. Które produkty zabarwią się na żółto po dodaniu kwasu azotowego:
a) mąka, ziemniaki, kisiel
b) ser biały, fasola, mleko
c) smalec, sałata, tran
d) ziarno, pomidor, kapusta
9.Czekolada zawiera 32 % tłuszczu. Ile gramów tłuszczu dostarczysz
organizmowi zjadając połowę 200 gramowej tabliczki czekolady:
a) 64g
b) 32g
c) 16g
d) 128g
10. Białka zawierają w swym składzie różne pierwiastki. pierwiastków największych
ilościach znajdują się w nich:
a) siarka, potas, fosfor
b) jod, żelazo, miedź
c) cynk, mangan, chlor
d) węgiel, tlen, azot
11. Denaturacja białka nastąpi pod wpływem:
a) chlorku sodu
b) węglanu potasu
c) fosforanu(V) glinu
d) siarczanu(VI) żelaza(III)
12. Owoce mogą zawierać kilka cukrów, ale najwięcej znajduje się w nich:
a) glukozy
b) fruktozy
c) sacharozy
d) maltozy
13. Wśród poznanych cukrów właściwości redukujące posiada:
a) glukoza
b) skrobia
c) fruktoza
d) maltoza
14. Buraki cukrowe mogą zawierać 21% sacharozy. Ile tego cukru można uzyskać
z 6 ton buraków:
a)
2,1 t
b)
210 kg
c)
126000 dag
d)
22q
15. Które produkty
zabarwią się na niebiesko po dodaniu jodyny:
a) mąka, chleb, budyń
b) ser, mleko, ryba
c) tran, olej, masło
d) sałata, kapusta, mleko
16. W wyniku hydrolizy skrobi powstaje:
a) fruktoza
b) maltoza
c) sacharoza
d) glukoza
opracowała: mgr Jolanta Balczyńska